Sverige på andraplats i Global Innovation Index

Sverige på andraplats i Global Innovation Index

Sverige är världens näst mest innovativa land, direkt efter Schweiz. Det enligt mätningen Global Innovation Index som varje år tittar på en mängd olika faktorer i sin innovationsmätning. Sverige och Schweiz får särskilt bra betyg för sin förmåga att få konkreta resultat från sina innovationssatsningar.

Sedan 2007 har Global Innovation Index (GII) mätt innovationsnivån på runt 130 ekonomier över hela världen. Den här årliga mätningen är resultatet av ett samarbete mellan Cornell university, handelshögskolan INSEAD och World Intellectual Property Organization. Syftet med mätningen är att visa hur innovation fungerar globalt och att ge länder möjligheter att få en insikt och justera hur de arbetar med innovation.

Det kom inte som någon överraskning att Schweiz fick förstaplatsen i årets mätning. Schweiz har hamnat först i GII:s mätning många år i rad nu. Att Sverige kom tvåa är inte heller så överraskande. Sverige har år efter år har pendlat mellan andra och tredje plats i mätningen, i tät konkurrens med länder som Storbritannien och Nederländerna.

Hur mäter man innovation?

Innovation är inte lätt att mäta, särskilt inte på en global skala. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till – vilket är precis vad Global Innovation Index gör. Utöver den övergripande listan där Sverige ligger tvåa finns även mätningar som fokuserar på till exempel innovationer i förhållande till regionala skillnader, länders ekonomiska läge med mera. Den stora mängden data som GII utgår från kommer från källor som Världsbanken, Internationella teleunionen och World Economic Forum.

Mätningarna ser bland annat till faktorer som en ekonomis politiska stabilitet, infrastruktur, satsning på forskning och hur kunskap och kreativitet utväxlas. Men alla de olika faktorerna som ingår i innovationsmätning kan oftast sammanfattas i två övergripande faktorer: hur mycket man satsar på innovation och hur mycket innovation man faktiskt får ut av de satsningarna.

Det är just förhållandet mellan dessa två som gör att Sverige hamnar så högt i rankningen. Satsningarna på innovation ger helt enkelt bra resultat här. Det är även därför länder som Förenade Arabemiraten hamnar längre ner på listan. Av olika anledningar har innovationssatsningarna där inte gett lika goda resultat i förhållande till hur mycket man lagt ned på det.

Fler slutsatser från mätningen

Flera afrikanska länder ligger i framkant när man ser till innovation i förhållande till landets ekonomiska situation. GII tar i sin rapport till mätningen bland annat upp Kenya, Rwanda och Moçambique som exempel. Det är länder som har utmärkt sig i den här kategorin flera år i rad.

GII menar även att vi har börjat se ett skifte i innovationsvärlden. Trots ekonomisk oro i världen har investeringarna i innovation bara ökat. Även om höginkomstländer fortfarande står för de största investeringarna här så börjar fler medelinkomstländer att framhäva sig. Indien och Kina är två länder som ligger relativt lågt i mätningen men som med både sin storlek och snabba utveckling lovar att ha stor påverkan på den globala innovationsvärlden i framtiden.

Mer hos andra

Läs hela rapporten om för Global Innovation Index 2019

Global Innovation Index databas med flera års mätningar

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.